Fakultná nemocnica Trenčín používa na tomto webovom sídle súbory cookies, ktoré sú použité za účelom sledovania návštevnosti webového sídla. Prehliadaním a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním.

Kontakty

MUDr. Peter Kaščák, PhD.
032 6566 203

MUDr. Martin Hlaváčik
032 6566 797

Mgr. Adriana Pelechová
032 6566 104

Recepcia
032 6566 240

Ambulancia č.1
032 6566 452

Ambulancia č.2
032 6566 473

Ambulancia č.3
032 6566 659

Oddelenie - III. poschodie - pacientky
032 6566 444

Oddelenie - III. poschodie - sestry
032 6566 298

Oddelenie - pôrodnícka časť - sestry
032 6566 297

Oddelenie - pôrodnícka časť - pacientky
032 6566 222

Pôrodná sála
032 6566 202

GPK - často kladené otázky

 Upozorňujeme, že uvedené odpovede nemôžu obsiahnuť každú klinickú situáciu a nemôžu byť preto vyčerpávajúce. Dôležitá je vzájomná osobná komunikácia.

  1. Kedy ísť do pôrodnice?
  2. Kam mám ísť?
  3. Čo obnáša príjem?
  4. Chcem rodiť vo FN Trenčín. Je nutné, aby som pred pôrodom  absolvovala poradne priamo vo Vašej nemocnici?
  5. Mám pôrodný plán / pôrodné priania, komu ich mám adresovať?
  6. Môže byť partner / sprievod počas celého pôrodu so mnou?
  7. Čo potrebujem do pôrodnice?
  8. Kto všetko bude pri pôrode?
  9. Čo je to bonding?
  10. Čo sa bude diať po pôrode?
  11. Ako prebieha pôrod?
  12. Môžem si vybrať polohu pri pôrode?
  13. Mám ísť na vyvolávanie pôrodu, lebo som po termíne pôrodu. Čo ma čaká?
  14. Chcela by som po pôrode nadštandardnú izbu, môžem to nahlásiť aj dopredu?
  15. Za akých okolností môžem mať plánovaný cisársky rez?
  16. Mám plánovaný cisársky rez. Čo ma čaká?
  17. Ako vyzerá oddelenie pre ženy po pôrode?
  18. Aké sú návštevné hodiny?
  19. Aké vyšetrenia musím absolvovať pred prijatím do nemocnice?
  20. Mám prísť na hospitalizáciu na operáciu. Čo ma čaká?
  21. Prepustili ma po operácii domov. Kde sa mám hlásiť?
  22. Čo potrebujem na hospitalizáciu?
  23. Mám prísť nalačno. Čo to znamená?
  24. Aké sú možnosti nadštandardu na oddelení šestonedelia a gynekológie?
  25. Lekár ma odoslal na hospitalizáciu ako tehotnú pre riziko predčasného pôrodu. Čo sa so mnou bude diať?
  26. Obrat vonkajšími hmatmi – ako to prebieha?

 

 

PÔROD

1. Kedy ísť do pôrodnice?
Najčastejším dôvodom je začiatok kontrakcií, čo sú silné kŕčovité bolesti brucha. Spočiatku tieto bolesti bývajú nepravidelné, lokalizované skôr v podbrušku, postupne sa stávajú pravidelnejšie a intenzívnejšie. Prvorodičkám odporúčame ísť do pôrodnice, keď pociťujú kontrakcie cca každých 5 minút, viacrodičkám keď majú kontrakcie každých 5 – 10 minút. Ešte pred prvými kontrakciami časť žien pociťuje bolesti krížov a bolesti podobné menštruačným, tzv. poslíčkové bolesti. Je to prirodzený jav, ktorým sa organizmus pripravuje na pôrod, môže trvať aj niekoľko dní. Skutočné pôrodné kontrakcie sú silnejšie, častejšie a interval medzi nimi sa skracuje.

Ďalším častým dôvodom je odtok plodovej vody, kedy by ste tiež mali ísť do pôrodnice bez omeškania. Plodová voda by mala byť číra, prípadne ružovkastá, bez výrazného zafarbenia alebo zápachu. Niekedy je odtok plodovej vody jednoznačný, často ale odteká po menších množstvách. Preto aj pri Vašom podozrení na odtekanie plodovej vody je vhodné prísť na vyšetrenie do ambulancie, kde prípadný odtok plodovej vody vyšetríme (preveríme).
V prípade krvácania jasnou krvou silnej intenzity je nevyhnutný rýchly príchod do nemocnice.
Hnedý výtok, prípadne hlieny s prímesou malého množstva krvi sa môžu vyskytnúť po vaginálnom vyšetrení v prenatálnej poradni alebo po pohlavnom styku, vtedy vyšetrenie v ambulancii nie je nevyhnutné. Ak si však nie ste istá, je lepšie na vyšetrenie prísť.

 

2. Kam mám ísť?
Pavilón č. 4 – Gynekologicko-pôrodnícka klinika. Na prízemí pavilónu po pravej strane sa nachádzajú ambulancie. V čase od 7:00 – 15:30 sa zahlásite na recepcii na prízemí. Budete potrebovať tehotenskú knižku, občiansky preukaz a preukaz poistenca.
V čase od 15:30 – 7:00, cez víkend alebo sviatok, je v prevádzke len ambulancia č.1, prípadne zazvoňte na zvonček pri dverách a sestra z oddelenia zariadi Vaše prijatie.



3. Čo obnáša príjem?
Pri príjme sa vykonajú potrebné administratívne a zdravotné úkony. Je vhodné, ak má rodička vopred vyplnený tzv. anamnestický dotazník. Zistí sa anamnéza – ochorenia v rodine, Vaše gynekologické, ale aj chronické ochorenia a operácie, priebeh terajšej gravidity a prípadne komplikácie v graviditách predchádzajúcich. Lekár Vás vaginálne vyšetrí a na základe pokročilosti vaginálneho nálezu rozhodne o ďalšom postupe, teda či pôjdete priamo na pôrodný box alebo na izbu čakateliek, príp. na oddelenie. Súčasťou príjmového vyšetrenia je kardiotokografický (CTG) monitor plodu. Počas príjmu je aj vhodný čas predebatovať Vaše pôrodné priania a želania, aby nedošlo k nedorozumeniu počas samotného pôrodu.

 

4. Chcem rodiť vo FN Trenčín. Je nutné, aby som pred pôrodom  absolvovala poradne priamo vo Vašej nemocnici?
K pôrodu do FN Trenčín môžete prísť aj bez predchádzajúcej prenatálnej starostlivosti absolvovanej v našej nemocnici. Od 36. týždňa tehotenstva je však možné v rámci prenatálnej starostlivosti absolvovať pravidelné poradne pre tehotné v ambulancii pre fyziologickú tehotnosť, kde sa objednáva vopred na tel. čísle 032/6566240. Nie je to však podmienka pôrodu v našej nemocnici.

 

5. Mám pôrodný plán / pôrodné priania, komu ich mám adresovať?
Pôrodný plán je v súčasnosti častým dokumentom, v ktorom rodičky načrtnú svoju predstavu a želania o pôrode. Väčšina, ak nie všetky požiadavky, s ktorými sa za posledné obdobie stretávame sú v súčasnosti v našej pôrodnici štandardom pri poskytovaní starostlivosti a radi a ochotne im vyhovieme. V niektorých prípadoch však priania rodičky môžu mať potenciálne negatívny vplyv na bezpečnosť pôrodu. Vaše priania môžete predostrieť a prekonzultovať s lekárom už počas prenatálnych poradní alebo pri príjme na pôrod.

 

6. Môže byť partner / sprievod počas celého pôrodu so mnou?
Pri pôrode môžete mať bezplatne 2 sprevádzajúce osoby, ktoré s Vami môžu byť na pôrodnej sále počas prebiehajúceho pôrodu a aj približne dve hodiny po pôrode, až kým Vás nepremiestnime na oddelenie šestonedelia. Účasť otca resp. Vášho sprievodu pri pôrode nie je viazaná na absolvovanie predpôrodných alebo profylaktických kurzov. Na izbe čakateliek s Vami partner môže byť iba v prípade, že ste na tejto izbe sama. Toto opatrenie je ochranou rodičiek, pretože na izbe čakateliek sú tri lôžka a nie je želateľné narušovať intimitu žien prítomnosťou cudzieho muža. Na pôrodnú izbu presúvame rodičku spravidla pri pravidelnej pôrodnej činnosti. Ak teda prídete do nemocnice s pravidelnými kontrakciami, ktoré majú vplyv na otváranie pôrodnách ciest, budete od prijatia po celú dobu pôrodu na jednej izbe, kde môže byť Váš sprievod s Vami celý čas. V prípade pôrodu cisárskym rezom Váš sprievod nemôže byť prítomný priamo na operačnej sale. Po narodení dieťaťa však môže byť pri jeho ošetrení a následne ho mať v starostlivosti na pôrodnej sále po dobu trvania cisárskeho rezu. Dôvod, kedy partner po prijatí s Vami na pôrodnej sále nemôže ostať (napríklad predčasný odtok plodovej vody bez kontrakčnej činnosti) Vám bude vždy dostatočne a zrozumiteľne vysvetlený. Je aj našim záujmom, aby ste s partnerom mohli byť počas celého pôrodu, pokiaľ je to aj Vašim želaním.

 

7. Čo potrebujem do pôrodnice?
Doklady: občiansky preukaz, preukaz poistenca, tehotenskú knižku, sobášny list alebo doklad o dohode o otcovstve (pokiaľ nie ste s partnerom manželmi a želáte si, aby bol zapísaný v rodnom liste a dieťa malo jeho priezvisko).
Počas nekomplikovaného priebehu I. doby pôrodnej je možné konzumovať jedlo a tekutiny, preto rodičkám odporúčame priniesť si ľahké jedlo (sušienky, banán, čokoládová tyčinka), minerálku. Pre manžela alebo sprevádzajúcu osobu pri pôrode odporúčame priniesť prezuvky.
Pre Vás odporúčame: aspoň dve nočné košele (odporúčame s rozopínaním hore, aby sa Vám ľahko dojčilo), ponožky, jednorazové podložky, pôrodnícke vložky, hygienické potreby, dva uteráky, župan. Odporúčame si tiež vziať na obdobie po pôrode jednorazové alebo bavlnené nohavičky, priedušné a dostatočne pevné.
Pre dieťa odporúčame: jednorazové plienky, vlhčené obrúsky, krém proti zapareninám, v chladnejšom období čiapočku. Počas hospitalizácie je zabezpečené pre novorodencov naše nemocničné oblečenie, vlastné oblečenie pre dieťa potrebujete na cestu domov. Rodičky by si mali ešte pred pôrodom zistiť meno detského lekára, ktorý prevezme ich dieťa do starostlivosti po prepustení z pôrodnice.

 

8. Kto všetko bude pri pôrode?
Počas prvej a druhej doby pôrodnej sa o Vás budú starať pôrodné asistentky, vyšetrovať Vás bude lekár alebo pôrodná asistentka. Pri samotnom pôrode bude prítomný lekár – gynekológ, pôrodné asistentky a neonatologická sestra, prípadne novorodenecký lekár. Ak si budete želať epidurálnu analgézu alebo budete rodiť cisárskym rezom, bude prítomný aj anesteziologický tím. Keďže sme fakultnou nemocnicou, ktorá vzdeláva budúce zdravotné sestry a lekárov, môžu byť prítomní aj študenti. Ich prítomnosť však môžete kedykoľvek odmietnuť.

 

9. Čo je to bonding?
Bonding je špecifický druh vzťahovej väzby (tzv. pripútanie) dieťaťa k matke. Vzniká vtedy, ak je ihneď po pôrode umožnený kontakt dieťatka s matkou (tzv. koža na kožu). Dieťa by takto malo byť ponechané po dobu aspoň 2 hodín, pričom je optimálne, aby sa v tomto období aj prisalo na bradavku. Obdobie tohto spoločného kontaktu matky s dieťaťom je spravidla veľmi silným zážitkom pre obe strany a najnovšie výskumy ukazujú, že napomáha normálnemu rozvoju dieťaťa, podporuje nástup laktácie a funguje ako prevencia voči niektorým ochoreniam v neskoršom veku.
V prípade, že nie je možné realizovať bonding (napr. dieťa musí byť umiestnené do inkubátora, matka je v celkovej anestéze a pod.), je dôležité v priebehu šestonedelia napĺňať zvýšenú potrebu dieťaťa po blízkosti, t.j. neobávajte sa mať dieťa veľa na rukách, veľa sa ho dotýkať, nechať ležať na sebe, rozprávať sa s ním a pod.. Je preukázané, že dieťa už cca hodinu po pôrode rozoznáva spoľahlivo matkin hlas a jej vôňu, sú to preň známe a bezpečné podnety, preto je dôležité mu ich dopriať.

 

10. Čo sa bude diať po pôrode?
Po tom, ako porodíte dieťa, placentu a ošetria sa prípadné pôrodné poranenia, budete ešte cca 2 hodiny sledovaná na pôrodnej sále. Dieťa aj Váš sprievod môžu byť počas tejto doby s Vami. Prítomná je aj novorodenecká sestra, ktorá Vám pomôže pri starostlivosti o bábätko. Po pôrode Vás prevezieme na oddelenie šestonedelia a dieťa vyšetrí lekár na novorodeneckom oddelení. Režim starostlivosti na oddelení šestonedelia prebieha formou rooming-in, čiže matka a dieťa sú po pôrode uložení na jednej izbe. Ak by ste sa nedokázali zo zdravotných dôvodov o dieťa po pôrode ešte postarať, postarajú sa oň sestry na novorodeneckom oddelení a budú Vám ho prinášať na dojčenie.
V prípade, že by Vaše dieťatko vyžadovalo špecializovanú starostlivosť na oddelení predčasne narodených detí alebo na neonatologickej jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS), bude Vás lekár tohto oddelenia informovať o zdravotnom stave dieťaťa, ako aj o individuálnom režime starostlivosti oň.

 

11. Ako prebieha pôrod?
Pôrod delíme na tri časti, tzv. pôrodné doby. Počas prvej doby pôrodnej sa skracuje a otvára krček maternice, v tejto dobe žena cíti silnejúce kontrakcie a zvyčajne odtečie plodová voda. Ku koncu prvej doby pôrodnej prichádzajú na ženu tlakové bolesti, t.j. cíti silnejúcu potrebu tlačiť. Táto doba trvá najdlhšie, priemerne 10 – 12 hodín, pričom jej trvanie je individuálne a sú veľké rozdiely medzi jednotlivými ženami. Pokiaľ to dovoľuje zdravotný stav matky i plodu, počas celej I. doby pôrodnej je možné a vhodné voľne sa pohybovať, využiť sprchu, fit loptu, piť tekutiny. Na tlmenie vnímania intenzity pôrodných bolestí je možné využiť epidurálnu analgéziu alebo inhaláciu ENTONOX-u (rajský plyn). Novinkou je využitie injekčne podávaného opioidu.
Po skončení prvej doby pôrodnej sú pôrodné cesty otvorené a začína druhá doba pôrodná, počas ktorej sa narodí dieťa. Žena má spravidla silné tlakové bolesti a nutkanie na tlačenie, kontrakcie prichádzajú relatívne často. Rodička si môže vybrať polohu, ktorá jej pri pôrode najviac vyhovuje. Pôrodné izby sú vybavené modernými polohovateľnými lôžkami, ktoré umožňujú rodičke zvoliť si polohu, ktorá je pre ňu pri tlačení optimálna.
V tretej dobe pôrodnej dochádza k pôrodu placenty. Po pôrode placenty lekár skontroluje jej celistvosť, aby sa zabránilo prípadným popôrodným komplikáciam. Po pôrode placenty nechávame rodičku na pôrodnej sále ešte dve hodiny, aby sme mohli monitorovať jej zdravotný stav. Pokiaľ to dovoľuje stav dieťaťa, je tieto dve hodiny na sále s matkou, prípadne so sprevádzajúcimi osobami.
Pôrod je dynamický dej a môže pri ňom dojsť ku komplikáciám, či zo strany rodičky alebo plodu, ktoré si budú vyžadovať okamžitý zásah zo strany zdravotníckeho personálu. O všetkých úkonoch a príp. zásahoch budete informovaná a je vyžadovaný Váš súhlas s daným postupom. V prípade závažných urgentných situácií sa lekár niekedy musí rozhodovať v záujme záchrany zdravia a života rodičky a dieťaťa veľmi rýchlo. Rodička nemusí byť pri “plnom vedomí”, preto je v týchto prípadoch možné, že informácie môžu byť “skrátené” alebo podané “len” sprevádzajúcej osobe, prípadne vysvetlené až ex post. Samozrejmosťou by mala byť plná informovanosť rodičky, aj keď dodatočná.

 

12. Môžem si vybrať polohu pri pôrode?
Áno, v trenčianskej pôrodnici je možné si vybrať polohu, aká Vám počas pôrodu najviac vyhovuje. K možnostiam rôznych pôrodných polôh máme aj vybavené pôrodné lôžka. Taktiež je personál kliniky v tejto problematike vyškolený a rodičky sú informované formou nástenky a brožúr na pôrodnej sale, oddeleniach aj ambulanciách kliniky.

 

13. Mám ísť na vyvolávanie pôrodu, lebo som po termíne pôrodu. Čo ma čaká?
K vyvolávaniu pôrodu pristupujeme v prípade fyziologického priebehu gravidity spravidla najskôr v 41+2 t.t.. V rámci príjmu budete na pôrodnej sále vyšetrená lekárom, aby zhodnotil pôrodnícky nález (tzv. “zrelosť” pôrodných ciest – dĺžku, otvorenosť a konzistenciu krčka maternice). Lekár rozhodne, či je nález vhodný na vyvolanie kontrakcií (indukcia pôrodu) alebo je treba ešte pôrodné cesty na pôrod pripraviť (preindukcia pôrodu).
Metódy preindukcie pôrodu sú nasledovné:
-   mechanické – laminária (tyčinky) alebo foley katéter (“balónik”) – zväčšovaním objemu a tlakom spôsobia pootvorenie a zmäknutie krčka maternice
      -      farmakologické – lieky – prostaglandíny, ktoré sa aplikujú do pošvy
Preindukcia pôrodu môže trvať i niekoľko dní, samozrejme, s ohľadom na zdravotný stav rodičky a plodu.
V prípade indukcie pôrodu sú možné tieto varianty:
-    aplikácia prostaglandínov do pošvy alebo perorálne pri predčasnom odtoku plodovej vody
-    rozrušenie plodových obalov (amniotómia) s následným odtokom plodovej vody
-     infúzia s oxytocínom, ktorá má vyvolať učinné pôrodné bolesti – kontrakcie.
Vyvolať pôrod musíme tak, aby ste porodili najneskôr v 42+0 t.t..

 

14. Chcela by som po pôrode nadštandardnú izbu, môžem to nahlásiť aj dopredu?
Najskôr sa o nadštandardnú izbu môžete prihlásiť pri príjme do nemocnice. Nie je možné si izbu objednať pred hospitalizáciou a to ani v situácii, keď by ste si ju chceli platiť popredu. Nadštandardných izieb na oddelení šestonedelia je aktuálne osem. V prípade, že sú všetky tieto izby plné, zaradíme Vás do poradovníka a po uvoľnení izby Vás budeme informovať. Presťahovanie sa na nadštandardnú izbu je možné kedykoľvek v priebehu hospitalizácie, ak je voľný.

 

15. Za akých okolností môžem mať plánovaný cisársky rez?
Cisársky rez je veľká brušná operácia, ktorá musí mať svoju indikáciu (dôvod). Je ním ohrozenie zdravia alebo života matky či dieťaťa, prípadne oboch súčasne. Stanovenie indikácie k cisárskemu rezu je plne v kompetencii gynekológa-pôrodníka. Je nevhodné žiadať o indikáciu lekára z iných medicínskych odborov. Ak by ste mali pocit, že z iného zdravotného dôvodu by ste mali porodiť cisárskym rezom, rozhodne o tom pôrodník po osobnej konzultácii s lekárom inej odbornosti. Z pohľadu rodičky ide možno o krátky operačný výkon, ktorým sa vyhne nepríjemným pôrodným bolestiam, pooperačná rekonvalescencia je však často neporovnateľná s rekonvalescenciou po vaginálnom pôrode. Zásadné sú však zvýšené riziká pooperačných komplikácií u šestonedieľok, podstatné zvýšenie rizík v ďalšej gravidite a najmä zvýšené riziká rozvoja zdravotných komplikácií v neskoršom veku dieťaťa. Pre novorodenca je spontánny vaginálny pôrod pre jeho bezprostrednú adaptáciu aj ďalší vývoj ničím nenahraditeľný.

 

16. Mám plánovaný cisársky rez. Čo ma čaká?
Do nemocnice Vás obvykle príjmeme deň pred predpokladanou operáciou. Vyšetríme Vás, prípadne skompletizujeme predoperačné vyšetrenia a uložíme na izbu. Večer už bude známy približný čas operácie, ako aj operačný tím. Pred operáciou musíte byť nalačno, t.j. aspoň 6 hodín nesmiete jesť. Je však žiadúce piť až do 2 hodín pred operáciou. Pred operáciou dostanete infúzne antibiotikum ako prevenciu infekčných komplikácií operácie.
Operácia sa vykonáva na operačnej sále. Pokiaľ anesteziológ neurčí inak, operovaná budete v spinálnej anestézii. Budete teda pri vedomí, nebudete cítiť telo cca od hrudníka nižšie. Pokiaľ to stav dieťaťa umožní, ukážeme Vám ho hneď po narodení, následne bude odovzdané neonatológom, ktorí dieťa zmerajú, zvážia a urobia prvé vyšetrenia. Pokiaľ si to želáte, je možnosť čiastočného bondingu dieťaťa. Prvé priloženie k prsníku je vhodné vykonať priamo na operačnej sále. Následne bude dieťa uložené na novorodeneckom oddelení. Po operácii budete prevezená na pooperačnú izbu, kde strávite čas približne do nasledujúceho rána. Cca 8 – 12 hodín po operácii sa budeme snažiť Vás tzv. mobilizovať, teda posadiť, postaviť a pomôcť Vám spraviť niekoľko krokov, čo je dôležité pri prevencii skorých pooperačných komplikácií.
Počas pobytu na pooperačnej izbe Vám dieťa bude personál nosiť, aby ste mohli dojčiť. Po presune na štandardnú izbu bude závisieť od Vášho aktuálneho zdravotného stavu, kedy budete môcť mať dieťa pri sebe trvalo. Dovtedy Vám so starostlivosťou budú pomáhať sestry z novorodeneckého oddelenia.

 

17. Ako vyzerá oddelenie pre ženy po pôrode?
Oddelenie šestonedelia je lokalizované na štvrtom poschodí pavilónu 4, je priamo prepojené s novorodeneckým oddelením. Na oddelení je 8 nadštandardných izieb, jedna pooperačná izba a 14 štandardných izieb. Štandardné izby sú všetky dvojlôžkové, so spoločnými sprchami a toaletami na chodbe. Nadštandardné izby sú jednolôžkové – 2 typu “veľký nadštandard”, 3 typu “stredný nadštandard” a 3 izby typu “malý nadštandard”.

 

18. Aké sú návštevné hodiny?
Návštevy môžete mať na návštevnej hale cca od 9:00 do cca 19:00, pričom počas naplánovaných vyšetrení je potrebné, aby ste boli zastihnuteľná. Ak to Váš zdravotný stav dovolí, môžete sa počas návštev pohybovať po areáli nemocnice, súčasne Vás prosíme, aby ste opustenie oddelenia vždy ohlásili sestre. Vzhľadom k zlým skúsenostiam sme museli zrušiť návštevy na izbách. Na nadštandardných izbách sú však návštevy povolené.

 

 


GYNEKOLÓGIA

19. Aké vyšetrenia musím absolvovať pred prijatím do nemocnice?
O operácii sa rozhoduje na základe odporučenia Vášho gynekológa cestou našej príjmovej a konziliárnej ambulancie. V prípade tzv. malých operačných výkonov Vás môže objednať telefonicky Váš gynekológ. Keď už máte stanovený termín operácie, je potrebné, aby ste si vybavili predoperačné interné a anesteziologické vyšetrenie. Obidve vyšetrenia sú platné 30 dní, pokiaľ netrpíte závažnejšími ochoreniami (napr. ochorenia srdca, obličiek, cukrovka...), kde je platnosť týchto vyšetrení kratšia. Cca dva týždne pred operáciou si nechajte u Vášho obvodného lekára odobrať krv. S výsledkami pôjdete za internistom, ktorý Vám urobí predoperačné vyšetrenie. Druhé vyšetrenie absolvujete v anesteziologickej ambulancii. K vyšetreniu si prineste výsledky interného predoperačného vyšetrenia, zdravotnú kartu a vyplnený dotazník o anestézii (dostanete ho pri objednávaní na operáciu alebo si ho môžete vytlačiť z internetu alebo vziať na anesteziologickej ambulancii).

 

20. Mám prísť na hospitalizáciu na operáciu. Čo ma čaká?
V určenom čase sa dostavíte na gynekologickú príjmovú ambulanciu (pavilón č. 4, Gynekologicko-pôrodnícka klinika, na prízemí vpravo). Tu absolvujete ultrazvukové vyšetrenie, založí sa Vám zdravotná dokumentácia následne Vás na gynekologickom oddelení (3. poschodie) príjme lekár, ktorý od Vás zistí anamnézu, vyšetrí Vás a znovu Vám vysvetlí, ako bude prebiehať operácia, na ktorú ste boli objednaná. V prípade, že prichádzate na operáciu ráno v deň operácie (jednodňová chirurgia), budete po príjme lekárom čakať už len na samotnú operáciu.
V prípade, že prichádzate deň pred operáciou, absolvujete ešte v deň prijatia stretnutie s primárom kliniky alebo jeho zástupcom, ktorý stanoví definitívnu indikáciu a postup operácie.

 

21. Prepustili ma po operácii domov. Kde sa mám hlásiť?
Obvykle sa po hospitalizácii hlásite u ambulantného gynekológa do 3 dní s prepúšťacou správou, ktorý bude ďalej kontrolovať Vašu liečbu a hojenie operačnej rany. Ak je potrebné ďalšie vyšetrenie u špecialistov, túto informáciu budete mať napísanú v prepúšťacej správe. Kópiu prepúšťacej správy by ste mali odovzdať aj svojmu obvodnému lekárovi, ktorý ju založí do zdravotnej dokumentácie. Pri prepustení Vám musí byť jasný rozsah vykonanej operácie, jej priebeh ako aj plán najbližšej kontroly.

 

22. Čo potrebujem na hospitalizáciu?
Platný preukaz poistenca a občiansky preukaz. Je vhodné mať zdravotný záznam (kartu) od svojho obvodného lekára, resp. výpis z neho ako aj zdravotný záznam od svojho gynekológa (alebo výpis z neho). Pri príjme k hospitalizácii obdržíte balíček, v ktorom sa nachádzajú hygienické vreckovky, malé mydlo, malé balenie sprchového gélu, zubná kefka a pasta, toaletný papier. Budete tiež potrebovať telefonický kontakt na blízku osobu, ktorú môžeme kontaktovať v prípade ťažkostí, resp. ktorú môžeme informovať o Vašom zdravotnom stave.

 

23. Mám prísť nalačno. Čo to znamená?
Aspoň 6 hodín pred operáciou nesmiete jesť, večer pred operáciou sa však najedzte. Je vhodné piť až do 2 hodín pred operáciou, ordinované lieky užite a zapite vodou. V deň operácie nesmiete ani fajčiť. V prípade, že užívate pravidelne lieky, poraďte sa so svojím lekárom a s anesteziológom počas anesteziologického vyšetrenia, ktoré z nich smiete a ktoré nesmiete užiť.

 

24. Aké sú možnosti nadštandardu na oddelení šestonedelia a gynekológie?
Na oddelení šestonedelia máme 8 nadštandardných izieb – 2 typu “veľký nadštandard”, 3 typu “stredný nadštandard” a 3 izby typu “malý nadštandard”.
Na gynekológii máme 3 nadštandardné izby – jedna je typu “stredný nadštandard” a 2 sú typu “malý nadštandard”.

 

25. Lekár ma odoslal na hospitalizáciu ako tehotnú pre riziko predčasného pôrodu. Čo sa so mnou bude diať?
Predčasný pôrod nezrelého novorodenca je závažným problémom pôrodníctva a neonatológie, preto sa snažíme predčasnému pôrodu pokiaľ je to možné, predísť. V prípade, že Váš ambulantný gynekológ zváži, že ambulantná liečba nie je dostatočná a že Vám hrozí zvýšené riziko predčasného pôrodu, je potrebná hospitalizácia. Po príchode do nemocnice Vás vyšetrí lekár, zistí anamnestické údaje a rozhodne, či Vás príjme na oddelenie alebo na pôrodnú sálu. V závislosti od týždňa tehotenstva a pôrodníckeho nálezu sa budeme ďalej snažiť minimalizovať riziko predčasného pôrodu. Vo väčšine prípadov liečba pozostáva z infúzneho podania horčíka. V prípade bezprostrednej hrozby predčasného pôrodu sa snažíme zlepšiť popôrodnú adaptáciu dieťaťa podaním kortikoidov. Počas tejto terapie, ktorá trvá 48 hodín, sú matke podávané infúzie na uvoľnenie sťahov maternice. Pokiaľ u Vás hrozí riziko predčasného pôrodu, je nutné počítať s dlhšou hospitalizáciou (aspoň 7 dní). Konkrétna dĺžka hospitalizácie sa však dá stanoviť iba v priebehu pobytu v nemocnici podľa toho, ako a či sa bude meniť nález na pôrodných cestách.

 

26. Obrat vonkajšími hmatmi – ako to prebieha?
http://www.fntn.sk/files/ECV_let%C3%A1k_1.docx

Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky Fakulta zdravotníctva Národne centrum zdravotníckych informácií Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky Liga proti rakovine Národná transfúzna služba Slovenskej republiky Operačné stredisko 155 Kúpele Trenčianske Teplice

Objednávka PCR testu

ISO CERTIFIKÁT

Fakultná nemocnica Trenčín zaviedla a aplikuje systém manažérstva kvality podľa normy kvality ISO EN 9001:2015.

 

 
© 2024 Fakultná nemocnica Trenčín, IČO: 00610470, DIČ: 2021254631, IČ DPH: SK 2021254631